Dermatoscopie

Dermatoscopia (denumită şi dermoscopie sau microscopie epiluminescentă) reprezintă examinarea aluniţelor sau a altor leziuni ale pielii folosind un instrument special numit dermatoscop. Dermatoscopia este o metodă de diagnostic neinvazivă, care permite o mai bună vizualizare a detaliilor structurale ce ţin de suprafaţa pielii dar şi de structurile sale mai profunde, şi care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile examenului clinic.

Dermatoscopul sau dermoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este ataşată o sursă de lumină. Dermatoscopia poate fi de contact (folosind pe suprafaţa leziunii de analizat un ulei de imersie, gel de ultrasunete sau alcool) sau de non-contact (instrumente care utilizează lumina polarizată).

Clinica noastra utilizează Dermatoscopul OPTICLAR. Acesta permite examinarea structurii şi aspectului pielii, iar medicul poate folosi informaţii despre culoare, simetrie, uniformitate, distribuirea pigmentului, vascularizaţie, marginile leziunii, prezenţa ulceraţiilor.

Pentru a putea stoca imaginile, cât şi pentru urmărirea în dinamică a leziunilor se poate utiliza un sistem de captură a imaginilor (aparat de fotografiat sau videodermatoscop), care apoi sunt stocate pe calculator.

 

Când este indicată această metodă?

Persoanele care au un risc mai mare de apariţie al cancerului cutanat trebuie să facă un consult dermatoscopic o dată sau de două ori pe an (sau la 3 luni în cazul nevilor atipici), din această grupă făcând parte persoanele:

  • cu pielea deschisă la culoare, cu părul blond şi ochi albaştri şi care prezintă numeroşi nevi sau pete solare
  • persoane cu nevi displazici
  • persoane cu istoric personal sau familial de melanom malign
  • persoanele care se ard uşor atunci când stau la soare
  • persoanele care prezintă pe piele numeroase pete de culoare maronie sau neagră, de forme şi dimensiuni variate care au sau au avut rude cu cancere cutanate
  • persoane care în mod obişnuit au stat la soare, care nu au folosit creme fotoprotectoare şi care în mod frecvent au suferit arsuri solare.