Biopsie cutanată

Biopsia cutanată reprezintă o procedură care constă în prelevarea unei probe de piele pentru a fi supusă unui examen microscopic (histopatologic).

 

De ce se face intervenţia?

  • diagnosticarea si diferentierea tumorilor cutanate
  • diagnosticarea diferitelor afecţiuni cutanate: psoriasis vulgar, lupus eritematos, buloze, sclerodermie, dermatomiozita, limfoame etc.

 

Cum se efectuează intervenţia?

Intervenţia se realizează cu anestezie locală astfel încât este complet nedureroasă pentru pacient. După ce se efectuează anestezia locală cu xilină, se efectuează prelevarea ţesutului cutanat cu ajutorul bisturiului.

 

Există mai multe metode de prelevare a biopsiei:

  • Punch biopsia (biopsia cu ajutorul bisturiului circular): aceasta se efectuează cu ajutorul unui instrument cilindric care va îndepărta un mic fragment rotund de piele (cu dimensiuni cuprinse de obicei între 2-4mm).
  • Biopsia excizională: reprezintă prelevarea unui fragment de piele cu ajutorul bisturiului clasic, ulterior fiind efectuată o sutură chirurgicală.
  • „Shave biopsia” – este o biopsie de suprafaţă, în care lama bisturiului este orientată paralel cu suprafaţa pielii, prin care se recoltează un fragment subţire de tegument. Are avantajul unei cicatrizări superioare, însă are indicaţie pentru anumite tipuri de leziuni.