Dermatita seboreica – o afectiune din ce in ce mai intalnita

Dermatita seboreica este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate şi zone cutanate iritate şi roşii. Este de obicei localizată pe zone bogate în glande sebacee – pe faţă (în jurul nasului, al sprâncenelor şi pe frunte), dar şi pe scalp (aici se manifestă prin mătreaţa excesivă). Formele dermatitei seboreice pot fi: usoara, medie si grava.

Factori de risc si simptome

Dermatita seboreica este influentata de factori de risc precum: scaderea sistemului imunitar, lipsa odihnei suficiente, stresul emotional, diferenta de temperatura, pielea grasa, utilizarea de lotiuni care contin alcool si usuca pielea sau tulburari neurologice.

Dermatita seboreica se manifesta cel mai frecvent la pubertate si evolueaza in pusee, afectand mai ales barbatii cu varste cuprinse intre 18-40 ani. Aceasta afectiune poate aparea si la copii de la doua saptamani de viata, de obicei avand o evolutie limitata.

Principalele simptome ale dermatitei seboreice sunt reprezentate de: roseata fetei, insotita de scuame (matreata) si mancarimi.

Cauzele dermatitei seboreice

Din pacate cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, insa, exista mai multe ipoteze, iar una dintre ele este cea conform careia supraproductia de sebum si fungii saprofiti (Malassezia Furfuris) se afla pe suprafata pielii si se inmulteste in exces in zonele bogate in sebum, substantele rezultate, irita pielea, conducand spre o reactie inflamatorie locala, iar in urma descuamarii (dislocarii) pielii, apare matreata.

Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist dermatolog la examenul clinic al pacientului. Deocamdata, nu exista teste specifice care sa puna diagnosticul.

 

Despre Niculescu Derma

Dr. Niculescu Alexandru este medic primar dermato-venerolog.

Program de lucru

Luni - Marţi - Joi: 12.00 - 18.30Miercuri - Vineri: 09.00 - 14.00Sâmbătă - Duminică: Închis

Contact

Telefon: +40232.222.200Șoseaua Păcurari 2AGet Directions