Gonoreea este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala

Gonoreea este o boala transmisa in general pe cale sexuala si care se mai numeste si blenoragie sau sculament. Se considera ca este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

Conform ultimelor statistici, apar anual aproximativ 70 milioane de cazuri noi, insa este posibil ca numarul real de imbolnaviri sa fie mult mai mare, avand in vedere ca boala nu este peste tot raportata.

Cauzele aparitiei gonoreei

Microbul denumit Neisseria gonorrheae este agentul etiologic al gonoreei, fiind descoperit inca din  anul 1879. Este un microb specific uman, animalele nefacand aceasta boala. Poate fi localizat pe mucoasa uretrala, mucoasa colului uterin si a uterului, mucoasa faringiana, conjunctivala si anala. De aici se poate intelege si varietatea posibilitatilor de contaminare si de localizare a bolii.

De asemenea, acest microb poate intra in circulatia sangvina si sa determine septicemii cu localizari metastazice in articulatii, endocard, peritoneu si tegument. Este un microb putin rezistent in afara organismului. Incubatia gonoreei este in medie de trei zile, iar manifestarile bolii sunt diferite la barbat fata de femeie.

Simptomele gonoreei acute la barbati

Majoritatea cazurilor de gonoree la barbati se prezinta sub forma unei uretrite acute: prurit, usturimi la mictiune si/sau spontane, senzatii de arsura. In scurt timp apare secretie uretrala alb-galbuie si accentuarea simptomelor amintite. Treptat secretia devine tipica, galben-verzuie, purulenta, mai vascoasa si pateaza lenjeria. Incep sa apara dureri permanente, care se accentueaza la mictiune si/sau erectie.

Gonoreea la barbati se poate asocia si o inflamare a preputului si a glandului, cu adenopatie inghinala satelita. Daca se amana tratamentul boala se prelungeste si poate determina complicatii locale, care sunt: fimoza, periuretrita, orhiepididimita, stricturile uretrale (dupa infectii repetate netratate).

Simptomele gonoreei acute la femeie

In cazul femeilor, cele mai frecvente manifestari ale gonoreei sunt: senzatie de urinare permanenta, dureri pelvine, dureri la urinat, dureri sau greutate la desfasurarea actului sexual (dispareunie), leucoree. Forma cronica este mai frecventa la femeie, existand si forme cu manifestari minime: leucoree discreta, vaginite, dispareunie, salpingite trenante.

La femei gonoreea poate fi confundata cu alte infectii de natura venerica: tricomoniaza, candidoza vaginala, chlamidioza, vegetatiile veneriene.

Cele mai frecvente complicatii locale ale gonoreei la femeie sunt: bartolinita, salpingita, pelviperitonita gonococica. Desi sumare, aceste notiuni trebuie sa va determine sa solicitati imediat sfatul medicului in cazul in care le depistati la dumneavoastra sau la partener(a).

De asemenea, mai exista gonococii ano-rectale, faringiene, oculare (conjunctivita gonococica a nou-nascutului prin contaminare de la mama bolnava) si determinari septicemice grave in organele extragenitale: artrite, endocardite, nefrite, meningita gonococica. In prezent aceste forme sunt foarte rare in tarile in care exista tratament eficace, disponibil relativ usor.

Diagnosticarea unei uretrite acute gonococice este simpla si se poate realiza in 15-30 de minute.

Gonoreea beneficiaza de numeroase scheme de terapie „clasica” sau mai moderna de tip „terapie minut”, insa cel mai bine este sa lasati medicul sa decida tratamentul de care aveti nevoie.

 

Despre Niculescu Derma

Dr. Niculescu Alexandru este medic primar dermato-venerolog.

Program de lucru

Luni - Marţi - Joi: 12.00 - 18.30Miercuri - Vineri: 09.00 - 14.00Sâmbătă - Duminică: Închis

Contact

Telefon: +40232.222.200Șoseaua Păcurari 2AGet Directions