Printr-o dieta corespunzatoare diabetul de tip II poate fi vindecat

Diabetul de tip II, denumit in trecut diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la varsta adulta, se caracterizeaza prin faptul ca pancreasul continua sa produca insulina, uneori chiar mai multa decat in mod natural, insa organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel incat in realitate exista un deficit insulinic.

Diabetul de tip 2 debuteaza de obicei la persoane in varsta de peste 30 de ani si devine din ce in ce mai frecvent la grupele de varsta superioare. Statisticile spun ca aproximativ 15% din persoanele in varsta de peste 70 de ani au diabet zaharat de tip II.

De asemenea, se pare ca anumite grupuri rasiale si culturale au risc crescut de a face diabet de tip II. Printre acestea se numara persoanele de rasa neagra si de etnie hispanica, care traiesc in SUA. Acestea au un risc de doua-trei ori mai mare decat populatia generala.

Conform studiilor, primul factor de risc pentru aparitia diabetului de tip II este obezitatea, iar aproximativ 85% din persoanele cu aceasta boala sunt supraponderale.

Vestea buna este ca, oamenii de stiinta le ofera sperante acestor persoane, gratie unei diete dure, care duce la eliminarea acestei boli.

Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajuta la scaderea nivelului grasimii din pancreas, restabilind functia normala a acestui organ, sustin cercetatorii. Acest studiu indica faptul ca infrangerea bolii ar putea fi posibila, lucru care era considerat irealizabil pana in prezent.

Cu ajutorul a unsprezece voluntari, toti fiind recent diagnosticati cu diabet de tip II, cercetatorii au reusit sa realizeze un studiu important.

Acestia le-au propus voluntarilor sa treaca la un regim alimentar extrem pentru opt saptamani, format din bauturi si legume fara amidon. Dupa doar o saptamana, nivelul de glucoza din sange masurat dimineata, inainte de a manca, a revenit la normal, sugerand o reluare a functiei corecte a pancreasului. Dupa opt saptamani, toti pacientii au reusit sa infranga diabetul zaharat. Trei luni mai tarziu, sapte pacienti au ramas in continuare fara vreun simptom al acestei maladii.

Oamenii de stiinta vin cu o explicatie a acestui fapt si afirma ca prea multa grasime blocheaza functionarea corecta a pancreasului la nivel celular, impiedicand secretia normala de insulina, cea care regleaza zaharul din sange. Astfel exista un risc major de a dezvolta, la un moment dat, diabetul de tip II.

 

Despre Niculescu Derma

Dr. Niculescu Alexandru este medic primar dermato-venerolog.

Program de lucru

Luni - Marţi - Joi: 12.00 - 18.30Miercuri - Vineri: 09.00 - 14.00Sâmbătă - Duminică: Închis

Contact

Telefon: +40232.222.200Șoseaua Păcurari 2AGet Directions