Diete în funcţie de afecţiune

În funcţie de afecţiunile prezentate de pacient, putem crea o recomandare personalizată, constând în regim alimentar, suplimente nutritive adecvate şi activitate fizică.

Aşa cum există o dietă recomandată pacienţilor care suferă de ulcer gastric şi, anume, dieta din afecţiunile biliare, există şi o dietă în osteoporoza, în colonopatii, alimente recomandate sau nu în endocrinopatii, neoplasme diverse etc.

În funcţie de carenţele existente, se pot recomanda diete care să corecteze aceste probleme.

Dietele se personalizează în funcţie de istoricul medical al pacientului şi afectiunile coexistente.

Principalele afecţiuni care necesită o dietă deosebită sunt:

  • dislipidemiile
  • diabetul zaharat
  • hiperuricemia (guta)
  • hepatitele
  • bolile enterale (colitele)
  • obezitatea
  • subponderalitate

 

Dieta conţine indicaţii personalizate în functie de istoricul medical, afecţiunile coexistente, parametrii biologici, obiceiurile alimentare, programul de lucru şi stilul de viaţă personal, precum şi de gradul de motivaţie al pacientului.

Ea cuprinde atât indicaţii asupra alimentaţiei, cât şi a exerciţiilor fizice recomandate în funcţie de particularităţile individuale şi condiţia fizică a pacientului, în functie de carenţele asociate, recomandarea de suplimente nutritive care să acopere necesarul zilnic, ce nu poate fi obţinut doar prin dietă, recomandarea suportului psihologic adecvat.