Cancerul de piele – cauze si simptome

Cancerul de piele este cea mai frecventa forma de cancer, dar este si cea mai usor de tratat, daca este descoperita din timp. Dermatologia poate salva vieti, iar oamenii trebuie educati sa se autoanalizeze si sa aiba în vedere orice modificare a unei alunite sau al aspectului pielii, spun specialistii.

Acestia sustin ca este foarte important sa-ti monitorizezi alunitele, pentru ca acestea prezinta un risc major. Cu cat este depistat mai devreme, in faza incipienta, cu atat cresc sansele ca tratamentul sa dea rezultate in cazul cancerului de piele. Iar faptul ca iti poti examina singura pielea este un avantaj din acest punct de vedere. Semnele depistate din timp iti pot salva viata.

Tipuri de cancer de piele

In cazul in care celulele care se dezvolta anormal sunt melanocite, cele care ofera culoare in mod natural pielii, este vorba despre melanom, un tip agresiv de cancer de piele, care recidiveaza usor. In cazul in care sunt afectate alte tipuri de celule ale pielii, precum celulele scuamoase sau celulele bazale, este vorba de cancer al pielii non-melanom.

Simptomele cancerului de piele non-melanom

Acest tip de cancer de piele are o rata mare de vindecare daca este depistat la timp.

Poate arata in felul urmator:

◦ un punct sau o pata inflamata care nu se vindeca in patru saptamani;
◦ un punct sau o pata care mananca, doare, are o crusta sau sangereaza mai mult de patru saptamani;
◦ o zona in care pielea ulcereaza si nu se vindeca in patru saptamani

Cancerul de piele de celule bazale arata precum o excrescenta mica, care creste lent, de culoare roz, rosie sau maronie si cu aspect lucios. Mai poate arata precum o pata pe piele usor ridicata, cu marginile mai pronuntate. Apare de obicei pe zonele expuse mult la soare de-a lungul vietii asa cum sunt fata, scalpul, urechile, umerii sau spatele.

Cancerul de piele care afecteaza celulele scuamoase se manifesta de obicei printr-un nodul mic rosu, cu o consistenta dura la nivelul buzei inferioare, ureche, gat, maini, brate care poate sangera, uneori.

O leziune plata acoperita de o crusta care se descuameaza, pe fata, urechi, maini, gat sau brate, o ulceratie sau o proeminenta de culoare alba in interiorul gurii.

Cancerul de piele non-melanom poate fi confundat cu usurinta cu oricare alta afectiune a pielii, de aceea este de recomandat sa mergi la medic de fiecare data cand observi o leziune pe piele. Chiar daca ti se pare o problema superficiala, cel mai bine este ca de fiecare data medicul dermatolog sa-ti confirme ca nu exista motive de ingrijorare.

Simptomele melanomului

Melanomul este cancerul de piele care afecteaza celulele melanocite, cele care ofera culoare pielii. Este un tip de cancer agresiv, care raspunde greu la tratament. Alunitele, cunoscute ca nevi in termeni medicali, sunt zonele in care apare cel mai des melanomul, de aceea este foarte important sa-ti monitorizezi toate alunitele de pe corp. Iata ce alunite ar trebui verificate de urgenta la medic:

◦ alunite care cresc in dimensiune;
◦ alunitele care au o forma neregulata si margini dantelate;
◦ cele care si-au schimbat culoarea, au devenit mai inchise sau au mai multe nuante;
◦ cele asimetrice: cele doua jumatati ale unei alunite nu arata la fel;
◦ cele care te mananca sau te dor;
◦ cele care sangereaza sau au o crusta;
◦ cele care par inflamate.

 

 

Categories:

NiculescuDerma