Epidemia de obezitate a atins cote alarmante

Definita ca o crestere a tesutului adipos total mult peste limita normala, obezitatea a ajuns la cote alarmante in ultimile decenii. Viata agitata, sedentarismul si lipsa unei educatii alimentare, sunt principalele cauze ale acestei probleme globale, care creste mult riscul de imbolnavire a persoanelor in cauza.

In urma studiilor realizate in nu mai putin de 188 de tari, cercetatorii au ajuns la concluzia ca la nivel mondial proape 2,1 miliarde de persoane, sunt supraponderale sau sufera de obezitate. Dintre acestea, 62% provin din tarile in curs de dezvoltare. Din pacate obezitatea loveste oriunde, netinand cont de varsta sau venituri.

Intre 1980 si 2013, proportia persoanelor cu un indice de masa corporala de peste 25 de puncte (limita dincolo de care oamenii sunt considerati supraponderali) a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% in cazul barbatilor si de la 29,8% la 38% in cazul femeilor, conform datelor oficiale.

Indicele de masa corporala este raportul dintre greutatea exprimata in kilograme si patratul inaltimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezitatii, in cazul adultilor. Adultul care are un indice situat intre 25 si 30 este considerat supraponderal.

Marea Britanie, Australia si SUA ocupa primele locuri in randul tarilor dezvoltate  in cea ce priveste numarul de persoane cu varsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proportie de peste 60%.

Referitor la tarile in curs de dezvoltare, daca obezitatea reprezinta o exceptie in anumite tari din Africa, precum Burkina Faso si Ciad, alte tari din Orientul Mijlociu, America Latina si Oceania au depasit deja tarile occidentale. Obezitatea este la cote alarmante in tari precum Egipt, Libia, Arabia Saudita, Oman, Bahrein si Kuweit, unde numarul persoanelor cu probleme de greutate a crescut considerabil, afectand peste 70% din populatia cu varsta de peste 20 de ani.

Aceasta tendinta este regasita in mai multe tari din America Latina (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) si mai ales in micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati si Samoa), unde nivelul a depasit 80% in randul populatiei cu varsta de peste 20 de ani.

Cel mai grav este faptul ca a scazut varsta de la care se manifesta simptomele obezitatii. Intre 1980 si 2013, numarul de copii si adolescenti obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial, ceea ce este enorm, mai ales ca obezitatea infantila poate avea consecinte grave asupra sanatatii, aducand cu sine boli cardiovasculare, diabet si numeroase forme de cancer.

Conform unui studiu din 2012, referitor la „impactul mondial al morbiditatii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar in 2010.

De asemenea, in timpul ultimelor trei decenii, nicio tara nu a reusit sa reduca rata obezitatii si ne asteptam sa creasca intr-un ritm regulat in statele cu veniturile reduse si medii, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru a eradica aceasta criza de sanatate publica, afirma cercetatorii.

 

Categories:

NiculescuDerma