Exista nenumarate articole cu diete ‘’minune’’ care te scapa de kilogramele in plus cat ai clipi. Unele dintre ele chiar dau rezultate pe termen scurt, insa, trebuie avuta mare grija, deoarece sanatatea persoanei in cauza ar putea avea de suferit.
Oamenii trebuie sa fie constienti ca fiecare organism este o masinarie aparte, iar reactia acestuia la dieta este una diferita. Fiecarei persoane i se potriveste un anumit stil de viata si doar anumite restrictii sau recomandari alimentare, asa ca si dieta trebuie sa fie una personalizata.
Dieta personalizata este in primul rand o dieta de viata care se adapteaza exclusiv stilului pacientului. Aceasta se planifica in urma unui consult in cadrul caruia se intocmeste fisa pacientului pe baza analizelor medicale – fara de care nu se poate concepe dieta – si a detaliilor despre stilul de viata. In cateva zile pacientul primeste dieta personalizata, valabila aproximativ o luna de zile. In fiecare luna dieta lui este monitorizata si schimbata in functie de evolutie, doleante, pofte, pana se ajunge la greutatea dorita.
Dietele personalizate se pot adresa tuturor grupelor de varsta, de la copiii de doi ani, pana la varstnici de varsta a treia, indiferent de afectiunea existenta – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, ciroza hepatica, bulimie, dislipidemie etc.
Este important sa retineti faptul ca nu este deloc indicat nu va lasati pe mana cuiva care nu va cere analizele si va scoate o foaie de la imprimanta spunandu-va ca asta este dieta dumneavoasta.
Reguli de baza ale dietei personalizate
Dupa cum spuneam, personalizarea dietei se face in functie de stilul de viata si starea de sanatate a pacientului. Exista insa cateva reguli de baza care sunt batute in cuie, dupa cum urmeaza:
– un program de masa fix (stabilit impreuna cu pacientul, in functie de programul sau);
– cantarirea alimentelor (acolo unde este cazul);
– miscare zilnica recomandata in functie de varsta, sex, disponibilitate, patologie.
Deoarece este o dieta de viata si nu un regim prescris timp de cateva luni, pacientul trebuie sa constientizeze in primul rand ca va trebui sa faca niste schimbari in stilul sau, cu care sa se obisnuiasca si care sa dureze toata viata. Rezultatele incep sa se vada inca din prima saptamana, atat la acul cantarului, cat si la confortul fizic si psihic.
Dupa cum aminteam si la inceputul articolului este bine de stiut ca rezultatele aparute “peste noapte” nu sunt cele mai bune si nici cele mai sanatoase. Rezultatele durabile se vad in timp, pe primul plan fiind sanatatea pacientului.